Parmigiana z kurczaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2346
Parmigiana z kurczaka
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 plastry sera mozzarella
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Piersi kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i namoczyć z roztrzepanych jajkach. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać namoczone mięso i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu. W pomidorach naciąć skórkę, po czym sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, usunąć skórę i pokroić na drobne kawałki. Pokrojone zmiksować mikserem i zalać składniki na talerzu. Dodać do tego ser mozzarella oraz tarty parmezan. Całość wraz z talerzem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. i piec do czasu rozpuszczenia się obu serów. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, udekorować natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów