Parmigiana z kurczaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2534
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 2 plastry sera mozzarella
- 2 łyżki tartego parmezanu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Piersi kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i namoczyć z roztrzepanych jajkach. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać namoczone mięso i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu. W pomidorach naciąć skórkę, po czym sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, usunąć skórę i pokroić na drobne kawałki. Pokrojone zmiksować mikserem i zalać składniki na talerzu. Dodać do tego ser mozzarella oraz tarty parmezan. Całość wraz z talerzem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. i piec do czasu rozpuszczenia się obu serów. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, udekorować natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.
Komentarze (0)