Parmigiana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1227
Składniki:
- 200 ml sosu pomidorowego
- 50 g tartego parmezanu
- 4 łyżki oleju
- 1 duży bakłażan
- pieprz czarny mielony
- garść świeżej bazylii
- sól
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie oprószyć je szczyptą soli, pieprzu czarnego i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na średnim ogniu. Po zrumienieniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym, posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec do całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)