Parmigiana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1041
Parmigiana
fot. Sugarfree (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 50 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duży bakłażan
  • pieprz czarny mielony
  • garść świeżej bazylii
  • sól

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie oprószyć je szczyptą soli, pieprzu czarnego i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na średnim ogniu. Po zrumienieniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym, posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec do całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów