Panda (ciasto)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2986
Panda (ciasto)
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 groszki czekoladowe na oczy
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Na biały krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na ciemna polewę:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g wiórek kokosowych

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: oddzielić białka od żółtek. Białka przełożyć do miski i ubić mikserem z nich sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać cukier i nadal miksując mikserem - dodawać żółtka po kolei. Następnie wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia i całość dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Po zmiksowaniu przełożyć do wysmarowanej masłem formy (w kształcie misia) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na złoty kolor przez około 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.

Przygotować ciemna polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, ściągnąć z ognia, przełożyć do szprycy i wycisnąć na nogi, ręce, oczy, uszy i nos upieczonego wcześniej ciasta. W miejsce oczu włożyć 2 cukierki czekoladowe i wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Kiedy czekolada dobrze zastygnie - przygotować biały krem: śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe, ponownie zmiksować, przełożyć do szprycy i wycisnąć na wolne miejsca ciasta.

Gotowe ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów