Paneer Makhni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1679
Składniki:
- 400 g jedwabistego tofu
- 100 g orzechów nerkowca
- 2 pomidory
- 2 suszone papryczki chili
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1 liść laurowy
- 1 szalotka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w małą kostkę i przełożyć do rondla. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pomidorów. Dodać do tego orzechy nerkowca i obrany ze skóry oraz pokrojono drobno imbir. Następnie do składników w rondlu wlać 1,5 szklanki wody, dodać całe papryczki chili i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Na patelni stopić 2 łyżki masła i dodać do niego obrany ze skóry i posiekany drobno czosnek. Wsypać do tego mielony cynamon, kardamon, garam masala i wlać do tego 2 łyżki przecieru pomidorowego. Składniki na patelni dobrze wymieszać i dusić przez 2 minuty na średnim ogniu bez przykrycia. Po tym czasie wlać do nich zmiksowane wcześniej składniki składniki, śmietanę kremówkę i dodać liść laurowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, brązowego cukru i dobrze wymieszać. Do wymieszanych składników dodać pokrojone w kostkę tofu. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)