Mattar Paneer

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1382
Mattar Paneer
fot. Mdsmds0 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 400 g sera twarogowego
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 400 ml soku pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 zielona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala

Opis przygotowania:

Groszek zielony rozmrozić. Papryczkę zieloną chili pozbawić nasion i pokroić ją na kawałki. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Wsypać do tego mielony kumin, kolendrę, kurkumę, tarty imbir, mieloną paprykę chili i pokrojoną zielona papryczkę chili. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego sok pomidorowy, 1 szklankę wody i dodać rozmrożony groszek. Wszystko doprawić do smaku garam masala i dusić pod przykryciem do miękkości groszku. Następnie dodać do tego pokrojony na kawałki ser twarogowy, dusić jeszcze przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów