Mattar Paneer
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1382
Składniki:
- 400 g sera twarogowego
- 400 g mrożonego zielonego groszku
- 400 ml soku pomidorowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm startego świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 zielona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
Opis przygotowania:
Groszek zielony rozmrozić. Papryczkę zieloną chili pozbawić nasion i pokroić ją na kawałki. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Wsypać do tego mielony kumin, kolendrę, kurkumę, tarty imbir, mieloną paprykę chili i pokrojoną zielona papryczkę chili. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego sok pomidorowy, 1 szklankę wody i dodać rozmrożony groszek. Wszystko doprawić do smaku garam masala i dusić pod przykryciem do miękkości groszku. Następnie dodać do tego pokrojony na kawałki ser twarogowy, dusić jeszcze przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)