Paella Valenciana

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1995
Paella Valenciana
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 50 ml oleju
  • 30 g krewetek mrożonych
  • 30 g małży mrożonych
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
  • 1 cytryna do dekoracji
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Owoce morza rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Piersi z kurczaka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę, po czym oprószyć pieprzem, solą, szafranem i majerankiem. Oprószone włożyć do rozgrzanego oleju w rondlu i zrumienić na małym ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pozbawione nasion i pokrojone w kostkę papryki, sparzone wrzątkiem suszone pomidory, obrany oraz pokrojony drobno czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości. Potem wlać do tego bulion warzywny, dodać ryż, oczyszczone krewetki, małże, mrożony zielony groszek i całość zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w plastry i dodać do potrawy. Wszystko udekorować plastrami cytryny.

Komentarze (1)

To nie jest Paella, to nie Valenciana

Podobne przepisy

Więcej przepisów