Omlet z wieprzowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 461
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 zielony ogórek
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Pomidory oraz ogórka umyć i odsączyć z wody. Ogórka obrać ze skórki, po czym razem z pomidorem pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skórki, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do niej mięso mielone, wlać sos sojowy, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu i przelać do smażonego mięsa z cebulą. Całość smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z pokrojonymi wcześniej warzywami.
Komentarze (0)