Omlet z wieprzowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 461
Omlet z wieprzowiną
fot. clayirving (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 zielony ogórek
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Pomidory oraz ogórka umyć i odsączyć z wody. Ogórka obrać ze skórki, po czym razem z pomidorem pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skórki, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do niej mięso mielone, wlać sos sojowy, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu i przelać do smażonego mięsa z cebulą. Całość smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z pokrojonymi wcześniej warzywami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów