Ocet malinowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2148
Ocet malinowy
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g świeżych malin
  • 100 ml białego octu winnego 10 %
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Maliny umyć, osączyć z wody, przełożyć do rondla, zalać octem winnym i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie dodać do tego cukier puder, postawić na średnim ogniu, zagotować, wymieszać, aby cukier się rozpuścił i ściągnąć z ognia. Potem całość przelać do słoika i zakręcić. Zakręcony przełożyć do rondla z woda, odwrócić zakrętką do spodu i zagotować. Zagotowany wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce. Ocet stosować do sałatek z kiełkami oraz do mięs białych i ryb.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów