Nasi tim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 915
Nasi tim
fot. Gunawan Kartapranata (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 g suszonych grzybów shitake
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki zielonej papryczki w zalewie
  • 2 łyżki miąższu z białego melona
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 gotowane jajka
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Suszone grzyby shitake zalać 2 szklankami wody i moczyć je przez 15 minut. Po namoczeniu odcedzić, wodę z nich zachować, a grzyby posiekać drobno. Jajka gotowane obrać ze skorupek i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć do metalowej foremki. Do rondla wlać bulion warzywny, wodę z namoczonych wcześniej grzybów, dodać do tego pokrojone na małe kawałki piersi z kurczaka i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i razem ze świeżo startym imbirem zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wlać wino wytrawne, sos sojowy, sos ostrygowy i dobrze wymieszać. Dodać do tego pokrojone wcześniej grzyby shitake i dusić je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następie dodać przecier pomidorowy, ugotowane wcześniej mięso i pokrojone jajka. Całość doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć na ugotowany wcześniej ryż w metalowej foremce. Wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody wszystko gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie ściągnąć to z sita, wyciągnąć z foremki i wyłożyć na talerz. Gotowe danie podawać z białym melonem oraz zieloną papryczką w zalewie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów