Nasi tim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 915
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 g suszonych grzybów shitake
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki zielonej papryczki w zalewie
- 2 łyżki miąższu z białego melona
- 2 cm świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 gotowane jajka
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Suszone grzyby shitake zalać 2 szklankami wody i moczyć je przez 15 minut. Po namoczeniu odcedzić, wodę z nich zachować, a grzyby posiekać drobno. Jajka gotowane obrać ze skorupek i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć do metalowej foremki. Do rondla wlać bulion warzywny, wodę z namoczonych wcześniej grzybów, dodać do tego pokrojone na małe kawałki piersi z kurczaka i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i razem ze świeżo startym imbirem zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wlać wino wytrawne, sos sojowy, sos ostrygowy i dobrze wymieszać. Dodać do tego pokrojone wcześniej grzyby shitake i dusić je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następie dodać przecier pomidorowy, ugotowane wcześniej mięso i pokrojone jajka. Całość doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć na ugotowany wcześniej ryż w metalowej foremce. Wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody wszystko gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie ściągnąć to z sita, wyciągnąć z foremki i wyłożyć na talerz. Gotowe danie podawać z białym melonem oraz zieloną papryczką w zalewie.
Komentarze (0)