Timballo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2394
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g tartego parmezanu
- 200 g makaronu penne
- 20 g wędzonego boczku
- 4 peta białej kiełbasy
- 4 jajka
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować z jednej strony letnia wodą i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Następnie ziemniaki umyć, włożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć je na spód ciasta. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, po czym obrać je ze skorupek i dodać do składników z ciastem. Cebulę obrać ze skóry pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Makaron penne wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do całości. Kiełbasę białą pokroić na kawałki, po czym wrzucić je do rondla z 1 l gotującej się wody, gotować przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić i dodać ją do składników z ciastem. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, suszoną kolendrą, posypać tartym parmezanem i zalepić ciastem. Zalepione składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje. Gotową potrawę można podawać z czerwonym winem.
Komentarze (0)