Naleśniki truskawkowo-jeżynowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1464
Składniki:
- 400 g truskawek
- 300 g jeżyn
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Truskawki oraz jeżyny umyć i osączyć z wody. Umyte owoce podzielić na dwie części, z czego jedną zasypać łyżką cukru pudru, przełożyć razem do miksera i zmiksować na jednolitą masę, natomiast drugą połowę owoców pozostawić w całości do posypania gotowych naleśników.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wlać do tego mleko oraz olej i wsypać cukier. Całość zmiksować, po czym przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Usmażone ciasto przełożyć na talerz, zalać je zmiksowanymi wcześniej owocami i dodać do tego całe owoce. Śmietanę roztrzepać widelcem, polać nią całość i oprószyć cukrem pudrem
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wlać do tego mleko oraz olej i wsypać cukier. Całość zmiksować, po czym przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Usmażone ciasto przełożyć na talerz, zalać je zmiksowanymi wcześniej owocami i dodać do tego całe owoce. Śmietanę roztrzepać widelcem, polać nią całość i oprószyć cukrem pudrem
Komentarze (0)