Naleśniki truskawkowo-jeżynowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1464
Naleśniki truskawkowo-jeżynowe
fot. Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 300 g jeżyn
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Truskawki oraz jeżyny umyć i osączyć z wody. Umyte owoce podzielić na dwie części, z czego jedną zasypać łyżką cukru pudru, przełożyć razem do miksera i zmiksować na jednolitą masę, natomiast drugą połowę owoców pozostawić w całości do posypania gotowych naleśników.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wlać do tego mleko oraz olej i wsypać cukier. Całość zmiksować, po czym przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor.

Usmażone ciasto przełożyć na talerz, zalać je zmiksowanymi wcześniej owocami i dodać do tego całe owoce. Śmietanę roztrzepać widelcem, polać nią całość i oprószyć cukrem pudrem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów