Hot-dogi z mięsem, serem i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3007
Hot-dogi z mięsem, serem i papryką
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 3 małe bagietki
  • 3 parówki drobiowe
  • 2 zielone papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka grubo tartego sera Gouda
  • 0,5 szklanki grubo tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Bagietki przekroić wzdłuż na połowy. Parówki drobiowe pozbawić skóry. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, po czym lekko zrumienić na nim parówki i przełożyć je do pokrojonych bagietek. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni i wyłożyć na parówki z bagietkami. Całość posypać tartym serem Gouda, parmezanem i pokrojonymi wcześniej warzywami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż sery zaczną się roztapiać. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów