Hot-dogi z mięsem, serem i papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3007
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 4 łyżki oleju
- 3 małe bagietki
- 3 parówki drobiowe
- 2 zielone papryki
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka grubo tartego sera Gouda
- 0,5 szklanki grubo tartego parmezanu
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Bagietki przekroić wzdłuż na połowy. Parówki drobiowe pozbawić skóry. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, po czym lekko zrumienić na nim parówki i przełożyć je do pokrojonych bagietek. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni i wyłożyć na parówki z bagietkami. Całość posypać tartym serem Gouda, parmezanem i pokrojonymi wcześniej warzywami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż sery zaczną się roztapiać. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)