Mus jeżynowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3196
Mus jeżynowy
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jeżyn
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 3 białka jaj
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki letniej wody

Opis przygotowania:

Żelatynę zalać letnią wodą i moczyć przez 5 minut. Białka ubić mikserem na sztywną pianę i przełożyć do miski. Jeżyny umyć, osączyć z wody i przesypać je do miksera (kilka jeżyn pozostawić do dekoracji musu). Potem do jeżyn w mikserze wlać jogurt, dodać namoczoną wcześniej żelatynę i zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodawać stopniowo ubitą piane z białek, cały czas miksując. Po zmiksowaniu wszystko przełożyć do miski, udekorować pozostałymi jeżynami i wstawić na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów