Mus jeżynowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3196
Składniki:
- 300 g jeżyn
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 3 białka jaj
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 2 łyżki letniej wody
Opis przygotowania:
Żelatynę zalać letnią wodą i moczyć przez 5 minut. Białka ubić mikserem na sztywną pianę i przełożyć do miski. Jeżyny umyć, osączyć z wody i przesypać je do miksera (kilka jeżyn pozostawić do dekoracji musu). Potem do jeżyn w mikserze wlać jogurt, dodać namoczoną wcześniej żelatynę i zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodawać stopniowo ubitą piane z białek, cały czas miksując. Po zmiksowaniu wszystko przełożyć do miski, udekorować pozostałymi jeżynami i wstawić na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i podawać do spożycia.
Komentarze (0)