Murgh Musallam

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 483
Murgh Musallam
fot. Miansari66 (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 1 cały kurczak do 1,5 kg
  • 8 jaj
  • 6 małych ziemniaków
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • Na marynatę:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka białego maku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej, ostrej papryki chili
  • szczypta suszonego szafranu
  • szczypta mielonych goździków

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić.

Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, z czego 4 z nich pokroić na połowy. Pozostałe 4 pozostawić w całości do nadziania kurczaka.

Ryż opłukać pod bieżącą wodę, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć go na tacę wraz z ugotowanymi wcześniej ziemniakami oraz pokrojonymi jajkami.

Przygotować marynatę: olej przelać do miski i dodać do niego pastę czosnkowo-imbirową. Wsypać do tego mielony kardamon, cynamon, biały mak, mieloną, czerwoną, ostrą paprykę chili, szczyptę szafranu, mielonych goździków i dobrze wymieszać. Następnie wysmarować tym całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.

Do wnętrza kurczaka włożyć 4 gotowane, całe jajka i całość zawiązać nitką. Nadzianego kurczaka przełożyć do brytfanki, posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami, żurawiną i orzechami nerkowca. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu kurczaka wyciągnąć z piekarnika i dodać do składników na tacy.

Gotowe danie posypać odcedzonym z zalewy zielonym groszkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów