Murgh Musallam
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 646
Składniki:
- 1 cały kurczak do 1,5 kg
- 8 jaj
- 6 małych ziemniaków
- 2 szklanki ryżu basmati
- 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- Na marynatę:
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka białego maku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej, ostrej papryki chili
- szczypta suszonego szafranu
- szczypta mielonych goździków
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić.
Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, z czego 4 z nich pokroić na połowy. Pozostałe 4 pozostawić w całości do nadziania kurczaka.
Ryż opłukać pod bieżącą wodę, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć go na tacę wraz z ugotowanymi wcześniej ziemniakami oraz pokrojonymi jajkami.
Przygotować marynatę: olej przelać do miski i dodać do niego pastę czosnkowo-imbirową. Wsypać do tego mielony kardamon, cynamon, biały mak, mieloną, czerwoną, ostrą paprykę chili, szczyptę szafranu, mielonych goździków i dobrze wymieszać. Następnie wysmarować tym całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.
Do wnętrza kurczaka włożyć 4 gotowane, całe jajka i całość zawiązać nitką. Nadzianego kurczaka przełożyć do brytfanki, posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami, żurawiną i orzechami nerkowca. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu kurczaka wyciągnąć z piekarnika i dodać do składników na tacy.
Gotowe danie posypać odcedzonym z zalewy zielonym groszkiem.
Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, z czego 4 z nich pokroić na połowy. Pozostałe 4 pozostawić w całości do nadziania kurczaka.
Ryż opłukać pod bieżącą wodę, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć go na tacę wraz z ugotowanymi wcześniej ziemniakami oraz pokrojonymi jajkami.
Przygotować marynatę: olej przelać do miski i dodać do niego pastę czosnkowo-imbirową. Wsypać do tego mielony kardamon, cynamon, biały mak, mieloną, czerwoną, ostrą paprykę chili, szczyptę szafranu, mielonych goździków i dobrze wymieszać. Następnie wysmarować tym całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.
Do wnętrza kurczaka włożyć 4 gotowane, całe jajka i całość zawiązać nitką. Nadzianego kurczaka przełożyć do brytfanki, posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami, żurawiną i orzechami nerkowca. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu kurczaka wyciągnąć z piekarnika i dodać do składników na tacy.
Gotowe danie posypać odcedzonym z zalewy zielonym groszkiem.
Komentarze (0)