Mozzarella z szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1488
Składniki:
- 30 g sera mozzarella
- 25 g wędzonej szynki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- drobny szczypiorek do dekoracji
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tartą gałkę muszkatołową i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Ser mozzarella oraz szynkę wędzoną pokroić w drobną kostkę i razem dodać do smażonych składników. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)