Mintaj z soczewicą, ananasen i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1919
Mintaj z soczewicą, ananasen i ogórkiem
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów mrożonych z mintaja
  • 200 g soczewicy z puszki
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki ananasa w zalewie (w kostce)
  • 2 łyżki pistacji
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 cytryna
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ananasa osączyć z zalewy. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno. Soczewicę osączyć z zalewy. Połowę cytryny pokroić w cienkie plastry, a drugą połowę pozostawić do polania ryby sokiem. Mintaja rozmrozić, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na patelni na 4 łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy soczewicę, ananasa, pistacje, pokrojonego ogórka i całość smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i wymieszać. Potem ściągnąć z ognia i dodać do ryby. Potrawę posypać natką zielonej pietruszki, udekorować plastrami cytryny oraz polać sokiem z połówki cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów