Mintaj z soczewicą, ananasen i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1919
Składniki:
- 200 g filetów mrożonych z mintaja
- 200 g soczewicy z puszki
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki ananasa w zalewie (w kostce)
- 2 łyżki pistacji
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielony ogórek
- 1 cytryna
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ananasa osączyć z zalewy. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w kostkę. Natkę pietruszki pokroić drobno. Soczewicę osączyć z zalewy. Połowę cytryny pokroić w cienkie plastry, a drugą połowę pozostawić do polania ryby sokiem. Mintaja rozmrozić, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na patelni na 4 łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy soczewicę, ananasa, pistacje, pokrojonego ogórka i całość smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i wymieszać. Potem ściągnąć z ognia i dodać do ryby. Potrawę posypać natką zielonej pietruszki, udekorować plastrami cytryny oraz polać sokiem z połówki cytryny.
Komentarze (0)