Mini-pączki czekoladowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1203
Mini-pączki czekoladowe
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki chipsów czekoladowych
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • Glazura:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, brązowym cukrem, chipsami czekoladowymi, solą, tartą gałką muszkatołową oraz sodą oczyszczoną. Do wymieszanych składników wlać mleko, ekstrakt waniliowy, roztopione masło i wbić do tego jajko. Całość dobrze wymieszać, po czym przełożyć do specjalnej formy na mini pączki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i formy.

Przygotować glazurę: do kubka wlać mleko, roztopione masło, wsypać cukier puder i dobrze wymieszać trzepaczką. Po wymieszaniu wysmarować tym jeszcze gorące upieczone wcześniej ciasto i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów