Mini-pączki czekoladowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1396
Składniki:
- Ciasto:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki chipsów czekoladowych
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- Glazura:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki mleka 2%
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, brązowym cukrem, chipsami czekoladowymi, solą, tartą gałką muszkatołową oraz sodą oczyszczoną. Do wymieszanych składników wlać mleko, ekstrakt waniliowy, roztopione masło i wbić do tego jajko. Całość dobrze wymieszać, po czym przełożyć do specjalnej formy na mini pączki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i formy.
Przygotować glazurę: do kubka wlać mleko, roztopione masło, wsypać cukier puder i dobrze wymieszać trzepaczką. Po wymieszaniu wysmarować tym jeszcze gorące upieczone wcześniej ciasto i wyłożyć na talerz.
Przygotować glazurę: do kubka wlać mleko, roztopione masło, wsypać cukier puder i dobrze wymieszać trzepaczką. Po wymieszaniu wysmarować tym jeszcze gorące upieczone wcześniej ciasto i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)