Patatas bravas
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2163
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 łyżek oleju
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków, wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę wraz z pomidorami. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać najpierw pokrojoną paprykę i smażyć ją przez 1 minutę na średnim ogniu, a następnie dodać pokrojone pomidory. Smażone składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, ostrą, mieloną papryką oraz kminkiem, wymieszać i smażyć jeszcze przez 3,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu.
Komentarze (0)