Patatas bravas

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2163
Patatas bravas
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 łyżek oleju
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków, wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę wraz z pomidorami. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać najpierw pokrojoną paprykę i smażyć ją przez 1 minutę na średnim ogniu, a następnie dodać pokrojone pomidory. Smażone składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, ostrą, mieloną papryką oraz kminkiem, wymieszać i smażyć jeszcze przez 3,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów