Masa kasztanowa z czekoladą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 333
Masa kasztanowa z czekoladą
fot. NatashaBreen (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g jadalnych kasztanów
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g startej na tarce gorzkiej czekolady do posypania
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Kasztany jadalne ponacinać w górnej ich części, następnie zagotować wodę z solą w rondlu i na wrzątek wrzucić przygotowane wcześniej kasztany. Kasztany gotować przez 10 minut na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, odcedzić, przestudzić i obrać ze skóry. Następnie przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez 20 minut. Po tym czasie kasztany wyciągnąć z piekarnika, pokroić na małe kawałki i razem z połamaną na drobne kawałeczki czekoladą przełożyć do miksera. Do kasztanów z czekolada wlać aromat rumowy, wsypać cukier puder i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć to na tackę i posypać startą gorzką czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów