Masa kasztanowa z czekoladą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 333
Składniki:
- 600 g jadalnych kasztanów
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g startej na tarce gorzkiej czekolady do posypania
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 l wody
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Kasztany jadalne ponacinać w górnej ich części, następnie zagotować wodę z solą w rondlu i na wrzątek wrzucić przygotowane wcześniej kasztany. Kasztany gotować przez 10 minut na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, odcedzić, przestudzić i obrać ze skóry. Następnie przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez 20 minut. Po tym czasie kasztany wyciągnąć z piekarnika, pokroić na małe kawałki i razem z połamaną na drobne kawałeczki czekoladą przełożyć do miksera. Do kasztanów z czekolada wlać aromat rumowy, wsypać cukier puder i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć to na tackę i posypać startą gorzką czekoladą.
Komentarze (0)