Łosoś z papają, rzepą i grochem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2368
Składniki:
- 40 g łososia
- 2 białe rzepy
- 2 łyżki grochu łuskanego
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 papaja
- 1 mały brokuł
- 0,5 kostki masła
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Groch łuskany namoczyć na 2 godziny, a następnie ugotować w 1,5 szklanki lekko osolonej wody i odcedzić. Pozostałe warzywa dokładnie opłukać i osączyć z wody. Rzepę białą, marchew i brokuła ugotować razem w lekko osolonej wodzie do miękkości i odcedzić. Papaję obrać ze skóry i pokroić w plastry. Roztopić masło na patelni, wrzucić rzepę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, papaję, groch, marchew, brokuła, pokrojony szczypiorek i całość dusić pod przykryciem przez około 5-7 minut na małym ogniu. Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą. Uduszone warzywa i papaję przełożyć na talerz. Łososia natrzeć solą oraz pieprzem, następnie smażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, potem przełożyć na warzywa. Całość udekorować listkami laurowymi z duszenia i pokrojoną drobno natką pietruszki.
Komentarze (0)