Makowe wiatraczki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1879
Składniki:
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 g masy makowej z bakaliami
- 1 białko jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę, wyciąć z niego kwadraty o wymiarach 15 x 15 cm i wysmarować je letnią wodą.Następnie przy pomocy linijki lub deski kuchennej delikatnie zarysować przekątne linie z końca jednego boku do drugiego boku kwadratu. Od miejsca przecięcia zarysowanych linii (od środka ciasta) odmierzyć po 2,5 cm z każdej strony i od tych miejsc rozciąć ciasto ostrym nożem do samego końca. Na środek rozciętego ciasta nakładamy łyżką masę makową i zawijamy po kolei bokami przeciętego ciasta. Jeden bok ciasta dajemy do środka, a drugi zostawiamy niezawinięty. Następnie kolejny z boków ciasta zawijamy do środka, a ostatni zostawiamy cały. Całość należy dokładnie zlepić ręcznie, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wysmarować białkiem jajka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wiatraczki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)