Mahalabia (deser)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1651
Składniki:
- 2 pomarańcze do dekoracji
- płatki róży do dekoracji
- Deser:
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 krople ekstraktu z kardamonu
- 1 szklanka mąki kukurydzianej białej
- 0,5 szklanki cukru
- Syrop:
- 5 łyżek cukru
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 laski wanilii
- Posypka:
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
Opis przygotowania:
Pomarańcze oraz płatki róży umyć i osączyć z wody.
Przygotować syrop: cukier wsypać do rondla, zalać go wodą, po czym dodać do tego połowę laski wanilii, dobrze wymieszać i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić.
Przygotować deser: mleko przelać do rondla, wlać do niego ekstrakt z kardamonu, wsypać cukier i mąkę kukurydzianą. Całość dobrze wymieszać, aby nie było grudek, potem postawić na średnim ogniu i gotować do chwili, aż utworzy się z tego masa o konsystencji gęstej śmietany. Po jej utworzeniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Tłuczone pistacje namoczyć sporządzonym wcześniej syropem i wyłożyć je na deser w misce. Wszystko udekorować płatkami róży i pomarańczami.
Przygotować syrop: cukier wsypać do rondla, zalać go wodą, po czym dodać do tego połowę laski wanilii, dobrze wymieszać i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić.
Przygotować deser: mleko przelać do rondla, wlać do niego ekstrakt z kardamonu, wsypać cukier i mąkę kukurydzianą. Całość dobrze wymieszać, aby nie było grudek, potem postawić na średnim ogniu i gotować do chwili, aż utworzy się z tego masa o konsystencji gęstej śmietany. Po jej utworzeniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Tłuczone pistacje namoczyć sporządzonym wcześniej syropem i wyłożyć je na deser w misce. Wszystko udekorować płatkami róży i pomarańczami.
Komentarze (0)