Łosoś z grochem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1789
Łosoś z grochem i warzywami
fot. Ari Helminen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia
  • 300 g białego grochu
  • 6 małych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 brokuł
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Groch moczyć przez 3 godziny w 1 l lekko osolonej wody, a później ugotować na półmiękko i odcedzić. Ziemniaki i marchew przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Brokuł podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ugotowany groch przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić. Potem wlać do tego olej i dodać ugotowane wcześniej warzywa. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać razem z wędzonym łososiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów