Łosoś z grochem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2013
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia
- 300 g białego grochu
- 6 małych ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 brokuł
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Groch moczyć przez 3 godziny w 1 l lekko osolonej wody, a później ugotować na półmiękko i odcedzić. Ziemniaki i marchew przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Brokuł podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ugotowany groch przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić. Potem wlać do tego olej i dodać ugotowane wcześniej warzywa. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać razem z wędzonym łososiem.
Komentarze (0)