Łosoś z soczewicą i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 378
Składniki:
- 400 g filetów z łososia
- 300 g soczewicy z puszki
- 200 g świeżego szpinaku
- 6 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Filety z łososia oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć je do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Szpinak umyć i odsączyć z wody. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i zeszklić na nim obrany i pokrojony drobno czosnek. Wsypać do tego suszony tymianek, gałkę muszkatołową i dodać odsączoną z zalewy soczewicę oraz szpinak. Całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do ryby na talerzu.
Komentarze (0)