Łosoś z soczewicą i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 268
Łosoś z soczewicą i szpinakiem
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia
  • 300 g soczewicy z puszki
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 6 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Filety z łososia oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć je do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Szpinak umyć i odsączyć z wody. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i zeszklić na nim obrany i pokrojony drobno czosnek. Wsypać do tego suszony tymianek, gałkę muszkatołową i dodać odsączoną z zalewy soczewicę oraz szpinak. Całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do ryby na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów