Łosoś w sosie bosmańskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1495
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 150 g wędzonej polędwicy z tuńczyka
- 100 ml śmietany 18 %
- 6 pieczarek
- 3 łyżki tartego sera Gouda
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki soli cebulowej
Opis przygotowania:
Tymianek umyć i osączyć z wody. Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienionego ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: pieczarki umyć, osączyć z wody, usunąć błonę i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszoną kolendrę i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać pokrojonego w drobną kostkę tuńczyka oraz pieczarki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie śmietanę wymieszać z tartym serem żółtym i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i gotować do czasu rozpuszczenia się sera. Wtedy doprawić do smaku solą cebulową, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do łososia na talerzu.
Gotową potrawę udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Przygotować sos: pieczarki umyć, osączyć z wody, usunąć błonę i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszoną kolendrę i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać pokrojonego w drobną kostkę tuńczyka oraz pieczarki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie śmietanę wymieszać z tartym serem żółtym i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i gotować do czasu rozpuszczenia się sera. Wtedy doprawić do smaku solą cebulową, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do łososia na talerzu.
Gotową potrawę udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Komentarze (0)