Łosoś w sosie bosmańskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1385
Łosoś w sosie bosmańskim
fot. Cedar Summit Farm / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 150 g wędzonej polędwicy z tuńczyka
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 6 pieczarek
  • 3 łyżki tartego sera Gouda
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki soli cebulowej

Opis przygotowania:

Tymianek umyć i osączyć z wody. Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienionego ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: pieczarki umyć, osączyć z wody, usunąć błonę i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszoną kolendrę i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać pokrojonego w drobną kostkę tuńczyka oraz pieczarki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie śmietanę wymieszać z tartym serem żółtym i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i gotować do czasu rozpuszczenia się sera. Wtedy doprawić do smaku solą cebulową, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do łososia na talerzu.

Gotową potrawę udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów