Lody z miodem i rozmarynem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 499
Składniki:
- 60 g serka śmietankowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1,5 szklanki mleka 3,2%
- 1,5 szklanki jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki śmietany 32%
- skórka z polowy cytryny
Opis przygotowania:
Mąkę kukurydzianą przesypać do miski i wymieszać ją z 3 łyżkami zimnego mleka. Serek śmietankowy zmiksować w misce. Do rondla wlać pozostałe mleko, miód, syrop kukurydziany, wymieszać i doprowadzić to do wrzenia na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, dodać do tego świeży rozmaryn, skórkę z połowy cytryny i pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie łyżką cedzakową wyciągnąć skórkę cytrynową oraz rozmaryn z rondla, a resztę postawić z powrotem na małym ogniu i wlać do tego rozmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą z mlekiem. Całość wymieszać i ogrzewać do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i stopniowo dodawać do zmiksowanego wcześniej serka śmietankowego, cały czas miksując mikserem. Dodać do tego jogurt grecki, jeszcze raz zmiksować mikserem i odstawić na 30 minut, aby przestygło, po czym przełożyć to do pudełka plastikowego, wstawić do zamrażalnika i trzymać przez 4 godziny. Po tym czasie wyciągnąć z zamrażalnika i podzielić na porcje.
Komentarze (0)