Loco Moco
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2661
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- 2 cebule
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebule obrać ze skóry, z czego jedną pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce, natomiast drugą pokroić w cienkie plastry i pozostawić do smażenia. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry, wymieszać z pokrojoną w plastry cebulą, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć razem przez 2,5 minuty. Po tym czasie do smażonych składników wlać sos sojowy, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i trzymać w ciepłym miejscu. Do mięsa z cebulą w misce wbić jedno jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety i smażyć je na pozostałym oleju na drugiej patelni na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i nałożyć na nie usmażoną wcześniej cebulę z kapustą. Dwa jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili ścięcia białek. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)