Loco Moco

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2400
Loco Moco
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebule obrać ze skóry, z czego jedną pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce, natomiast drugą pokroić w cienkie plastry i pozostawić do smażenia. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry, wymieszać z pokrojoną w plastry cebulą, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć razem przez 2,5 minuty. Po tym czasie do smażonych składników wlać sos sojowy, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i trzymać w ciepłym miejscu. Do mięsa z cebulą w misce wbić jedno jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety i smażyć je na pozostałym oleju na drugiej patelni na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i nałożyć na nie usmażoną wcześniej cebulę z kapustą. Dwa jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili ścięcia białek. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów