La Zi Ji (kurczak z chili)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2356
Składniki:
- 40 g suszonej, czerwonej papryki chili
- 10 g suszonej, zielonej papryki chili
- 4 cm świeżego imbiru
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- Na marynatę:
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka mączki kukurydzianej
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Paprykę chili rozciąć i usunąć nasiona. Przygotować marynatę: do miski wlać sos sojowy jasny i ciemny, wino ryżowe, wbić jajko i wszystko roztrzepać widelcem. Do wymieszanych składników dodać mąkę kukurydzianą, szczyptę soli oraz pieprzu, włożyć mięso i ponownie wymieszać. Potem odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni, wyciągnąć mięso z marynaty i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej arachidowy na patelni, po czym dodać obrany czosnek oraz starty drobno imbir i zeszklić. Dodać do tego paprykę chili i smażyć przez 2,5 minuty. Całość oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i połączyć ze smażonym mięsem.
Komentarze (0)