La Zi Ji (kurczak z chili)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2356
La Zi Ji (kurczak z chili)
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g suszonej, czerwonej papryki chili
  • 10 g suszonej, zielonej papryki chili
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Na marynatę:
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka mączki kukurydzianej
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Paprykę chili rozciąć i usunąć nasiona. Przygotować marynatę: do miski wlać sos sojowy jasny i ciemny, wino ryżowe, wbić jajko i wszystko roztrzepać widelcem. Do wymieszanych składników dodać mąkę kukurydzianą, szczyptę soli oraz pieprzu, włożyć mięso i ponownie wymieszać. Potem odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni, wyciągnąć mięso z marynaty i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej arachidowy na patelni, po czym dodać obrany czosnek oraz starty drobno imbir i zeszklić. Dodać do tego paprykę chili i smażyć przez 2,5 minuty. Całość oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i połączyć ze smażonym mięsem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów