Kurczak w chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1802
Składniki:
- 20 g suszonych, czerwonych papryczek chili
- 20 g orzeszków ziemnych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka sezamu
- 0,5 szklanki bułki tartej
- pęczek szczypiorku
- Marynata:
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pokroić na małe kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić drobno.
Przygotować marynatę: do miski wlać sos sojowy, oliwę z oliwek i wino ryżowe. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Wsypać do tego cukier brązowy oraz pieprz syczuański i dokładnie wymieszać.
Do wymieszanych składników dodać pokrojone wcześniej mięso, wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty i oprószyć bułką tartą. Oprószone mięso włożyć na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć do chwili, aż się zacznie rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej papryczkę chili, orzeszki ziemne i sezam. Wszystko wymieszać, smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez 2 minuty i przełożyć na talerz.
Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować marynatę: do miski wlać sos sojowy, oliwę z oliwek i wino ryżowe. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Wsypać do tego cukier brązowy oraz pieprz syczuański i dokładnie wymieszać.
Do wymieszanych składników dodać pokrojone wcześniej mięso, wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty i oprószyć bułką tartą. Oprószone mięso włożyć na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć do chwili, aż się zacznie rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej papryczkę chili, orzeszki ziemne i sezam. Wszystko wymieszać, smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez 2 minuty i przełożyć na talerz.
Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)