Kurczak w sosie z warzywami i ciastem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1244
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 150 g kukurydzy w zalewie
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1 białko jajka
- natka jarmużu
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Na sos:
- 200 ml śmietany 18 %
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, pociąć na kwadraty, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wysmarować białkiem jajka. Następnie oprószyć je mieloną papryką, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki i połączyć z brokułem. Potem oba składniki zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na kawałki piersi kurczaka, oprószyć je pieprzem oraz solą i zrumienić na średnim ogniu.
Przygotować sos: masło stopić w rondlu i wymieszać z mąką. Do wymieszanych składników wlać śmietanę, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i szybko zagotować. Zagotowany sos przelać do smażonego mięsa. Dodać do tego ugotowane wcześniej warzywa oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz z ciastem. Całość oprószyć szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i udekorować natką zielonego jarmużu.
Przygotować sos: masło stopić w rondlu i wymieszać z mąką. Do wymieszanych składników wlać śmietanę, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i szybko zagotować. Zagotowany sos przelać do smażonego mięsa. Dodać do tego ugotowane wcześniej warzywa oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz z ciastem. Całość oprószyć szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i udekorować natką zielonego jarmużu.
Komentarze (0)