Kurczak w sosie curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3515
Kurczak w sosie curry
fot. rhoftonphoto / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki zielonego groszku z puszki
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 bagietka
  • 1 łyżeczka przypraw curry
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka maki
  • vegeta wg uznania
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać i ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić i przełożyć na talerz. Warzywa umyć, brokuła podzielić na różyczki, marchew pokroić w krążki, wrzucić do garnka i zalać 1,5 litra wody. Dodać do tego piersi kurczaka, kostkę rosołową i gotować do miękkości mięsa. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić. Część gotowanego wywaru pozostawić do sosu. Do odcedzonych warzyw dodać zielony groszek i pokrojoną drobno paprykę. Mięso pokroić w kostkę. Część wywaru przelać na patelnię, dodać mąkę, wymieszać, następnie wsypać curry, vegetę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać i połączyć z ryżem i mięsem. Przed podaniem pokroić bagietkę na kromki i podawać na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów