Kurczak w sosie curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3515
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 łyżki zielonego groszku z puszki
- 1 brokuł
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka ryżu
- 1 bagietka
- 1 łyżeczka przypraw curry
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka maki
- vegeta wg uznania
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać i ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić i przełożyć na talerz. Warzywa umyć, brokuła podzielić na różyczki, marchew pokroić w krążki, wrzucić do garnka i zalać 1,5 litra wody. Dodać do tego piersi kurczaka, kostkę rosołową i gotować do miękkości mięsa. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić. Część gotowanego wywaru pozostawić do sosu. Do odcedzonych warzyw dodać zielony groszek i pokrojoną drobno paprykę. Mięso pokroić w kostkę. Część wywaru przelać na patelnię, dodać mąkę, wymieszać, następnie wsypać curry, vegetę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać i połączyć z ryżem i mięsem. Przed podaniem pokroić bagietkę na kromki i podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)