Kurczak w mango

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1433
Kurczak w mango
fot. whologwhy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 dojrzale mango
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mango oraz piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić na kawałki i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Czosnek z cebula obrać ze skory, pokroić drobno i dodać do pokrojonego mango. Następnie składniki oprószyć cukrem, posypać rozmarynem, zalać sokiem cytrynowym i odstawić. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, pokroić w plastry i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko wymieszać i pozostawić przez 30 minut w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Po tym czasie podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów