Kurczak w mango
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1433
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 3 dojrzale mango
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mango oraz piersi z kurczaka umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić na kawałki i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Czosnek z cebula obrać ze skory, pokroić drobno i dodać do pokrojonego mango. Następnie składniki oprószyć cukrem, posypać rozmarynem, zalać sokiem cytrynowym i odstawić. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, pokroić w plastry i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko wymieszać i pozostawić przez 30 minut w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Po tym czasie podawać do spożycia.
Komentarze (0)