Kurczak w galarecie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2278
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na porcje, oprószyć przyprawą do kurczaka, szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, ostrym nożem pokroić w cienkie plastry i udekorować nimi kurczaka na talerzu. Dodać do tego natkę zielonej kolendry. Następnie żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zagotować bulion warzywny w rondlu i na wrzątek wlać do niego namoczoną wcześniej żelatynę. Gotowane składniki dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i zalać nimi kurczaka z warzywami na talerzu. Wszystko przestudzić i wstawić do lodówki, aby żelatyna zakrzepła.
Komentarze (0)