Kurczak w czekoladzie
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4773
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 ostre papryczki chili
- 2 łyżki wody
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać suszoną kolendrę i razem ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Papryczki chili posiekać drobno wraz z nasionami. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione mięso osączyć z tłuszczu. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla i dodać do niej posiekaną papryczkę chili i starty imbir. Podgrzewać na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się czekolady. Wtedy wlać do tego wodę, wymieszać i dodać zrumienionego kurczaka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i z wszystkimi duszonymi składnikami dodać do ugotowanego wcześniej ryżu.
Komentarze (0)