
Kurczak w czekoladzie
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4927

Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 ostre papryczki chili
- 2 łyżki wody
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać suszoną kolendrę i razem ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Papryczki chili posiekać drobno wraz z nasionami. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione mięso osączyć z tłuszczu. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla i dodać do niej posiekaną papryczkę chili i starty imbir. Podgrzewać na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się czekolady. Wtedy wlać do tego wodę, wymieszać i dodać zrumienionego kurczaka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i z wszystkimi duszonymi składnikami dodać do ugotowanego wcześniej ryżu.
Komentarze (1)
Dzień dobry. Moje imię to jest Kozak. Moją opinią na temat tego kurczaka jest to, że jest czekoladowy. Akord czekoladowy wybitnie wybrzmiewa w tej wyśmienitej potrawie, a akord kurczakowy idealnie dopełnia cały smak, a akord cebulowo-czosnkowo-przyprawowy jest wyrazisty i nadaje charakteru całej kompozycji. Pozdrawiam, moje imię to jest Kozak.