Kurczak w czekoladzie

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4489
Kurczak w czekoladzie
fot. David Holt London / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ostre papryczki chili
  • 2 łyżki wody
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać suszoną kolendrę i razem ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Papryczki chili posiekać drobno wraz z nasionami. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione mięso osączyć z tłuszczu. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla i dodać do niej posiekaną papryczkę chili i starty imbir. Podgrzewać na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się czekolady. Wtedy wlać do tego wodę, wymieszać i dodać zrumienionego kurczaka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i z wszystkimi duszonymi składnikami dodać do ugotowanego wcześniej ryżu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów