Kurczak Vesuvio
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4455
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 udka z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Udka kurczaka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry przełożyć na rozgrzaną patelnię z 4 łyżkami oliwy i zeszklić. Do czosnku dodać udka kurczaka, oprószyć solą i piec na złoty kolor. W połowie pieczenia wlać połowę wina i dusić do miękkości mięsa. Potem wyciągnąć i przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać wodą i ugotować w mundurkach. Następnie odcedzić, nie obierać i pokroić w plastry. Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać oregano, wlać pozostałe wino, po czym dodać plastry ziemniaków , posolić i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać do tego pokrojoną paprykę, dusić przez 1 minutę i całość dodać do kurczaka. Wszystko oprószyć solą kamienną i pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)