Kurczak po marokańsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3359
Kurczak po marokańsku
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 ml płynnego miodu lipowego
  • 20 g suszonych moreli
  • 6 udek z kurczaka
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwek zielonych w zalewie
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pieprz świeżo zmielony
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Miód wmieszać z oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym, pieprzem, solą, cynamonem i obranym ze skóry oraz startym na tarce o drobnych oczkach imbirem. Dodać do tego suszoną kolendrę i mieloną paprykę. Szalotki oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Następnie dodać do tego udka z kurczaka, polać je wymieszanymi składnikami i całość odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wszystkie składniki przełożyć na aluminiową tackę do grilla, posypać sparzonymi wcześniej morelami, pokrojonymi oliwkami i natką zielonej pietruszki. Całość postawić na rozpalonym grillu i piec do miękkości mięsa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów