Kurczak po marokańsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3578
Składniki:
- 50 ml płynnego miodu lipowego
- 20 g suszonych moreli
- 6 udek z kurczaka
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oliwek zielonych w zalewie
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- pieprz świeżo zmielony
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Miód wmieszać z oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym, pieprzem, solą, cynamonem i obranym ze skóry oraz startym na tarce o drobnych oczkach imbirem. Dodać do tego suszoną kolendrę i mieloną paprykę. Szalotki oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Następnie dodać do tego udka z kurczaka, polać je wymieszanymi składnikami i całość odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wszystkie składniki przełożyć na aluminiową tackę do grilla, posypać sparzonymi wcześniej morelami, pokrojonymi oliwkami i natką zielonej pietruszki. Całość postawić na rozpalonym grillu i piec do miękkości mięsa.
Komentarze (0)