Krusztadki z mięsem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2504

Składniki:

  • Nadzienie:
  • 50 dag wołowiny bez kości
  • 20 dag włoszczyzny
  • 8 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 żółta
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso umyj, zalej wrzącą osoloną wodą i gotuj. Pod koniec gotowania dodaj oczyszczoną włoszczyznę i ugotuj. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, usmaż, przestudź, zmiel razem z mięsem i jajkami, wymieszaj i dopraw do smaku. Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj nożem z masłem, dodaj żółtka i sól, zagnieć szybko ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na 20-30 minut. Karbowane foremki wylep ciastem, silnie przyciskaj je do ścianek foremek, podpiecz w piekarniku. Następnie napełnij do 3/4 wysokości przygotowanym nadzieniem, przykryj krążkami ciasta, dokładnie obciskaj brzegi, wstaw do gorącego piekarnika i upiecz.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów