Krusztadki z mięsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2504
Składniki:
- Nadzienie:
- 50 dag wołowiny bez kości
- 20 dag włoszczyzny
- 8 dag cebuli
- tłuszcz
- 1-2 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz do smaku
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła lub margaryny
- 2 żółta
- sól
Opis przygotowania:
Mięso umyj, zalej wrzącą osoloną wodą i gotuj. Pod koniec gotowania dodaj oczyszczoną włoszczyznę i ugotuj. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, usmaż, przestudź, zmiel razem z mięsem i jajkami, wymieszaj i dopraw do smaku. Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj nożem z masłem, dodaj żółtka i sól, zagnieć szybko ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na 20-30 minut. Karbowane foremki wylep ciastem, silnie przyciskaj je do ścianek foremek, podpiecz w piekarniku. Następnie napełnij do 3/4 wysokości przygotowanym nadzieniem, przykryj krążkami ciasta, dokładnie obciskaj brzegi, wstaw do gorącego piekarnika i upiecz.
Komentarze (0)