Krokiety z wafli ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3480
Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 1 opakowanie suchych wafli 14 x 14 cm
- 1 szklanka letniego mleka
- olej do głębokiego smażenia
- Wypełnienie:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 20 g pieczarek
- 2 czerwona papryka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wafle wyciągnąć z opakowania i wysmarować ciepłym mlekiem. Powinny nasiąknąć, aby można było je dobrze zawijać. Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Następnie szpinak wyłożyć na talerz. Dwa jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tarta. Mięso mielone przełożyć do miski.
Przygotować wypełnienie: paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanych 3 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z mielonym mięsem. Połączone dokładnie wymieszać, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, nałożyć łyżką na namoczone wafle i całość zawinąć w rulony. Zawinięte panierować w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do szpinaku.
Przygotować wypełnienie: paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanych 3 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z mielonym mięsem. Połączone dokładnie wymieszać, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, nałożyć łyżką na namoczone wafle i całość zawinąć w rulony. Zawinięte panierować w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do szpinaku.
Komentarze (0)