Krokiety z wafli ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3480
Krokiety z wafli ze szpinakiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 1 opakowanie suchych wafli 14 x 14 cm
  • 1 szklanka letniego mleka
  • olej do głębokiego smażenia
  • Wypełnienie:
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 20 g pieczarek
  • 2 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wafle wyciągnąć z opakowania i wysmarować ciepłym mlekiem. Powinny nasiąknąć, aby można było je dobrze zawijać. Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Następnie szpinak wyłożyć na talerz. Dwa jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tarta. Mięso mielone przełożyć do miski.

Przygotować wypełnienie: paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanych 3 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z mielonym mięsem. Połączone dokładnie wymieszać, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać, nałożyć łyżką na namoczone wafle i całość zawinąć w rulony. Zawinięte panierować w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do szpinaku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów