Krem czekoladowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2570

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany
  • 3 jajka
  • 10 dag czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 5 dag orzechów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżeczkami zimnej wody, gdy napęcznieje dolej trochę wrzącej wody i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek, utrzyj żółtka do białości z połową cukru. Czekoladę pokrój, dodaj odrobinę mleka i rozpuść, podgrzewając na wolnym ogniu, a następnie wymieszaj z utartymi żółtkami i wlej rozpuszczoną żelatynę. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier. Oddzielnie ubij śmietanę. Wymieszaj delikatnie ubitą pianę z masą czekoladową i śmietaną. Drobno posiekaj orzechy, delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą. Przełóż do salaterek i pozostaw w chłodnym miejscu.

Autor: effi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów