Krem czekoladowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2570
Składniki:
- 1 szklanka śmietany
- 3 jajka
- 10 dag czekolady
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 5 dag orzechów
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżeczkami zimnej wody, gdy napęcznieje dolej trochę wrzącej wody i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek, utrzyj żółtka do białości z połową cukru. Czekoladę pokrój, dodaj odrobinę mleka i rozpuść, podgrzewając na wolnym ogniu, a następnie wymieszaj z utartymi żółtkami i wlej rozpuszczoną żelatynę. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier. Oddzielnie ubij śmietanę. Wymieszaj delikatnie ubitą pianę z masą czekoladową i śmietaną. Drobno posiekaj orzechy, delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą. Przełóż do salaterek i pozostaw w chłodnym miejscu.
Komentarze (0)