Krem ananasowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2932
Składniki:
- 0,75 l mleka
- 0,25 l śmietany kremówki
- 10 dkg cukru pudru
- 1 puszka ananasów w kostce
- laska wanilii
- 5 jajek
- 2 dkg mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wiśniaku
Opis przygotowania:
Kawałki ananasa wyciągnąć z puszki, odcedzić zalewę polać wiśniakiem i zostawić na 1 godzinę. W misce ubić jajka z cukrem (6 dkg), dodać mąkę ziemniaczana i podlewać mlekiem (0,5 szklanki). Całość dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z laską wanilii, wrzące wlewać powoli do ubitych jajek, cały czas ubijając. Ubitą masę przelać do rondla, zagotować stale ubijając. Po zdjęciu z ognia nadal ubijać, aż do wystygnięcia. Wystudzoną masę przelać do pucharków deserowych. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem pudrem i wyłożyć wierzch deseru. Kawałkami ananasa udekorować pucharki. Całość włożyć do lodówki na 20 minut, po czym podawać do spożycia.
Komentarze (0)