Tort ananasowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2957
Tort ananasowy
fot. The L-Girl / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 10 jajek
  • 20 dkg mielonych orzechów włoskich
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę:
  • 1,5 kostki masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 5 dkg wiórek czekolady
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 kieliszka spirytusu
  • 1 puszka ananasów w kostce

Opis przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas mieszając. Po utarciu wszystkich żółtek dodać cukier puder. Orzechy wymieszać z mąką pszenną i dodać do utartej masy, na końcu dodać proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej utartą masę i piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę. Ugotować budyń z małą ilością mleka i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednej łyżeczce budyń i kakao, cały czas ucierając. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, przekroić go na trzy krążki. Ananasy z puszki przełożyć na miseczkę, a zalewę ananasową zalać spirytusem. Zalewą nasączyć krążki biszkoptu, następnie nałożyć na nie masę i ananasy. Krążki biszkoptu ułożyć na siebie. Boki i wierzch tortu wysmarować masą i posypać wiórkami czekoladowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów