Tort ananasowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2957
Składniki:
- Biszkopt:
- 10 jajek
- 20 dkg mielonych orzechów włoskich
- 20 dkg mąki pszennej
- 30 dkg cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Na masę:
- 1,5 kostki masła
- 15 dkg cukru pudru
- 5 dkg wiórek czekolady
- 0,5 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka kakao
- 0,5 kieliszka spirytusu
- 1 puszka ananasów w kostce
Opis przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas mieszając. Po utarciu wszystkich żółtek dodać cukier puder. Orzechy wymieszać z mąką pszenną i dodać do utartej masy, na końcu dodać proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej utartą masę i piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę. Ugotować budyń z małą ilością mleka i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednej łyżeczce budyń i kakao, cały czas ucierając. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, przekroić go na trzy krążki. Ananasy z puszki przełożyć na miseczkę, a zalewę ananasową zalać spirytusem. Zalewą nasączyć krążki biszkoptu, następnie nałożyć na nie masę i ananasy. Krążki biszkoptu ułożyć na siebie. Boki i wierzch tortu wysmarować masą i posypać wiórkami czekoladowymi.
Komentarze (0)