Korma z kurczaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1968
Składniki:
- 400 ml bulionu warzywnego z kostki
- 20 g płatków migdałowych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki maki
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka rodzynek
- 1 cebula
- sok z jednej cytryny
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Mąkę wymieszać z curry, szczyptą pieprzu oraz soli i obtoczyć w tym pokrojone mięso. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać obtoczone mięso, obrany ze skóry oraz pokrojony w słomkę imbir i smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy dodać do tego rodzynki oraz płatki migdałowe, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Całość zalać bulionem warzywnym, po czym dodać pokrojoną w talarki marchew i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać sok cytrynowy, jogurt naturalny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i szybko zagotować. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki i przypiekać przez 40 sekund na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przypieczoną dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)