Korma z kurczaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1968
Korma z kurczaka
fot. jlastras / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 20 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki maki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 cebula
  • sok z jednej cytryny
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Mąkę wymieszać z curry, szczyptą pieprzu oraz soli i obtoczyć w tym pokrojone mięso. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać obtoczone mięso, obrany ze skóry oraz pokrojony w słomkę imbir i smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy dodać do tego rodzynki oraz płatki migdałowe, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Całość zalać bulionem warzywnym, po czym dodać pokrojoną w talarki marchew i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać sok cytrynowy, jogurt naturalny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i szybko zagotować. Gotowe danie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki i przypiekać przez 40 sekund na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przypieczoną dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów