Konfitura z rabarbaru
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2334
Składniki:
- 2 kg rabarbaru
- 2 kg cukru
- 2 l wody
- sok z 1 cytryny
Opis przygotowania:
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki do 5 cm. Zagotować 2 l wody i na wrzątek wrzucić pokrojony rabarbar. Blanszować 5 minut, po czym odcedzić, wodę pozostawić a rabarbar skropić sokiem z cytryny. Do pozostawionej wody dodać 2 kg cukru i gotować około 30 minut na jednolity syrop. Przed końcem gotowania wrzucić odcedzony rabarbar i gotować razem do 35 minut.
Całość przestudzić, przelać do słoików, zakręcić pokrywki, słoiki włożyć do większego naczynia z wodą, zagotować i od zagotowania pasteryzować 10 minut. Gotową konfiturę odstawić w ciemniejsze miejsce.
Całość przestudzić, przelać do słoików, zakręcić pokrywki, słoiki włożyć do większego naczynia z wodą, zagotować i od zagotowania pasteryzować 10 minut. Gotową konfiturę odstawić w ciemniejsze miejsce.
Komentarze (0)