Konfitura ze śliwek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2902
Konfitura ze śliwek
fot. niceguyjames / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 4 kg cukru

Opis przygotowania:

Owoce umyć i wydrylować, a następnie przesypać do dużego naczynia i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Po 15 minutach duszenia zestawić z ognia, wymieszać i ponownie dusić. Po 1 godzinie dodać cukier, wymieszać i dusić jeszcze 60 minut.
Należy pamiętać o częstym mieszaniu drewnianą łyżką całej konfitury. Gotową przełożyć do słoików, zakręcić pokrywki i pasteryzować od chwili zagotowania 15 minut. Pasteryzowane odstawić w ciemniejsze miejsce.

0 komenatrzy

Podobne przepisy