Kluski wiązane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 586
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 16 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- natka zielonej pietruszki
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Natką zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Drożdże przełożyć do kubka, zalać le letnią wodą, zasypać cukrem i rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić je w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie mąkę przesypać do miski, wsypać do niej posiekaną natkę zielonej pietruszki, czosnek granulowany i wlać do tego rozczyn drożdżowy. Całość wymieszać, wyrobić z tego ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i zwinąć w rulony o grubości palca wskazującego. Następnie podzielić je na kawałki i zapleść w pętelkę. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody w rondlu i wrzucić do niej przygotowane wcześniej pętelki. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i włożyć do niego ugotowane kluski. Wszystko smażyć na średnim ogniu do chwili, aż kluski zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju i położyć na talerzu.
Komentarze (0)