Kluski wiązane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 586
Kluski wiązane
fot. fugzu (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 16 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Natką zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Drożdże przełożyć do kubka, zalać le letnią wodą, zasypać cukrem i rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić je w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie mąkę przesypać do miski, wsypać do niej posiekaną natkę zielonej pietruszki, czosnek granulowany i wlać do tego rozczyn drożdżowy. Całość wymieszać, wyrobić z tego ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i zwinąć w rulony o grubości palca wskazującego. Następnie podzielić je na kawałki i zapleść w pętelkę. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody w rondlu i wrzucić do niej przygotowane wcześniej pętelki. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i włożyć do niego ugotowane kluski. Wszystko smażyć na średnim ogniu do chwili, aż kluski zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju i położyć na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów