Kitcheri (zupa indyjska)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2390
Składniki:
- 150 g ryżu
- 100 g ciecierzycy
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 cukinia zielona
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka fasoli mung
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka śmietany 18 %
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Masło stopić w garnku, dodać do niego obraną oraz pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli wlać bulion, dodać przecier pomidorowy, opłukany ryż, ciecierzycę oraz fasolę mung. Gotować przez 15 minut. Następnie do gotowanych składników dodać pokrojoną cukinię, paprykę, kminek, mieloną paprykę, kolendrę i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą,
wymieszać i przelać na talerz. Całość posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
wymieszać i przelać na talerz. Całość posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)