Kisir
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2196
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 1 szklanka kuskusu
- 1 cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka soku z granatów
- 1 zielony ogórek
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
- garstka świeżej mięty
Opis przygotowania:
Zioła oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Ogórka zielonego pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki oraz miętę posiekać drobno. Następnie kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Dodać do niego wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, mieloną papryką, sokiem cytrynowym i sokiem z granatów. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Gotową sałatkę udekorować osączonymi z zalewy zielonymi oliwkami.
Komentarze (0)