Kisir

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2196
Kisir
fot. Noumenon (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka soku z granatów
  • 1 zielony ogórek
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • garstka świeżej mięty

Opis przygotowania:

Zioła oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Ogórka zielonego pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Natkę zielonej pietruszki oraz miętę posiekać drobno. Następnie kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Dodać do niego wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, mieloną papryką, sokiem cytrynowym i sokiem z granatów. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Gotową sałatkę udekorować osączonymi z zalewy zielonymi oliwkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów