Keselica (zupa)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2391
Składniki:
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 kg ziemniaków
- Zakwas:
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- Zupa:
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 1,5 l letniej wody
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól
- biały pieprz mielony
Opis przygotowania:
Przygotować zakwas: do rondla wrzucić pokruszone drożdże, zalać je letnią wodą, zasypać mąką pszenną, rozmieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Przygotować zupę: do kolejnego rondla wlewamy 1,5 l letniej wody i przygotowany wcześniej zakwas. Następnie wsypać do tego mąkę, płatki owsiane i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki nakryć talerzykiem i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie składniki odkryć i postawić na średnim ogniu. Wsypać do tego mielony kminek, dodać liście laurowe oraz obrany ze skóry i rozgnieciony na drobne kawałki czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, białym pieprzem i gotować przez 20 minut. pod przykryciem. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przelać do miski, posypać ziarnami czarnego pieprzu i udekorować listkami laurowymi.
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skóry i przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienioną dodać do ziemniaków na talerzu. Całość podawać razem z przygotowaną wcześniej zupa.
Przygotować zupę: do kolejnego rondla wlewamy 1,5 l letniej wody i przygotowany wcześniej zakwas. Następnie wsypać do tego mąkę, płatki owsiane i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki nakryć talerzykiem i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie składniki odkryć i postawić na średnim ogniu. Wsypać do tego mielony kminek, dodać liście laurowe oraz obrany ze skóry i rozgnieciony na drobne kawałki czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, białym pieprzem i gotować przez 20 minut. pod przykryciem. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przelać do miski, posypać ziarnami czarnego pieprzu i udekorować listkami laurowymi.
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skóry i przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienioną dodać do ziemniaków na talerzu. Całość podawać razem z przygotowaną wcześniej zupa.
Komentarze (0)