Kawa po wiedeńsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4158
Składniki:
- 1 szklanka śmietany (gęstej i dość tłustej)
- 1 tabliczka czekolady
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 szklanki kawy mocno zaparzonej w ekspresie
- 2-3 łyżeczki likieru kawowego
Opis przygotowania:
Cukier ubij ze śmietaną na jednolitą masę i wstaw do lodówki na przynajmniej 4-5 godzin. Kawałek czekolady zetrzyj na wiórki, a resztę rozpuść wraz ze śmietaną (2-3 łyżki) i likierem. Do tak przygotowanej masy dodaj zaparzoną kawę, ogrzewaj na małym ogniu do pojawienia się pęcherzyków. Wlej do naczyń, na wierzchu ozdób bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
Komentarze (0)