Kawa po irlandzku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1614
Składniki:
- 100 ml wrzącej wody
- 100 ml wody
- 30 ml whiskey szkockiej
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1,5 łyżeczki kawy espresso
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Opis przygotowania:
Kieliszek od wina sparzyć 100 ml wrzącej wody, po czym wodę wylać. Następnie do kieliszka wlać whiskey, wsypać do tego cukier trzcinowy i rozmieszać mieszadełkiem. Kawę espresso przesypać do kubka, zagotować 100 ml wody i zalać nią kawę w kubku, po czym również wymieszać mieszadełkiem, po czym zaparzoną kawę przelać do składników w kieliszku i wszystko ponownie wymieszać mieszadełkiem. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem w kolejnym kubku na puszystą pianę i łyżeczką dodać ją do całości.
Komentarze (0)